Het gebruik van verschillende soorten verlichting

Auteur: Arjan Hoogebeen
Gepubliceerd: 2 oktober 2023
Arjan Hoogebeen
Occhio-verlichting-ruimtelijker-hoogebeen-interieur

Ieder interieur heeft vaak een eigen unieke sfeer, deze komt in de avond vaak mede tot stand door het gebruik van de juiste verlichting. Zo dient u de juiste verhouding van hang-, vloer-, wand- en tafellampen in uw interieur te gebruiken. En, nu het weer steeds sneller donker wordt, is de juiste verlichting uiteraard steeds meer van belang.

Lichtplan

Het is slim om te beginnen met het samenstellen van een lichtplan. Dit betreft een plattegrond van bijvoorbeeld uw woonkamer, waarbij duidelijk wordt welke delen verlicht dienen te worden. De hoeveelheid lichtpunten, plaatsing en functies worden zo direct duidelijk. De verlichting is hierbij op te delen in basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting.

Oligo Rio exclusieve verlichting | Hoogebeen Interieur
Lodes Skyfall videlamp

Basisverlichting

De basisverlichting zorgt ervoor dat de gehele kamer verlicht is. Dit is de algemene verlichting die vaak als eerste wordt ingeschakeld zodra de kamer gebruikt wordt. Denk hierbij dus bijvoorbeeld aan spotjes of een plafondlamp.

Functionele verlichting

Vervolgens is te bepalen welke functionele verlichting nodig is. Wanneer u veel leest is het aan te raden een lichtpunt dichtbij te hebben. Een verstelbare vloerlamp welke in iedere richting te sturen is maakt het al veel comfortabeler om lekker onderuit te zakken en een goed boek te lezen. De verlichting hoeft dus niet de gehele ruimte te verlichten, maar enkel een geconcentreerd punt.

Sfeerverlichting

Om het geheel bij elkaar te laten komen en uw woonkamer knus en gezellig te maken dient ook sfeerverlichting toegepast te worden. Sfeerverlichting zorgt voor ontspanning in het huis, al helemaal wanneer deze dimbaar is. Kies hierbij voor een LED lichtbron tot 2.700 Kelvin, wat extra warm wit licht betreft.

Gebruik van LED verlichting

LED verlichting wordt nog steeds vaak als ongezellig gezien door de heldere witte kleur. Tegenwoordig is het echter bij LED verlichting juist goed mogelijk om de ideale sfeer te creëren door middel van verschillende kleurtemperaturen (kelvin) en lichtsterktes (lumen). Bovendien is LED verlichting dimbaar en gaan de lampen erg lang mee. Verre van ongezellig dus!

Vragen over verlichting

Zorg altijd voor de juiste combinatie van verschillende soorten (LED) verlichting in uw kamer. Komt u er zelf niet uit, of heeft u bepaalde vragen over verlichting? Schroom dan vooral niet om contact op te nemen met onze specialisten. Zij kunnen u haarfijn uitleggen hoe en waar uw verlichting het beste tot zijn recht komt. Wij beschikken overigens over een breed assortiment lampen met prachtige designs van over de gehele wereld, zo is er altijd een lamp die perfect past in uw interieur!

Lodes Random Solo videlamp glasbol
Nieuw bij Hoogebeen