In vijf stappen uw huis goed inrichten

Auteur:
Gepubliceerd: 10 augustus 2022
Leolux Bellice sofa | Hoogebeen Interieur

Het inrichten van uw, misschien nieuwe, huis kan soms enorm lastig zijn. Wat voor bank past het beste bij de ruimte? Welke lampen geven de juiste sfeer? Welke stijl heeft u überhaupt gekozen voor uw huis? In dit artikel helpt Hoogebeen Interieur u in 5 stappen met uw inrichtingsplan. Deze tips kunnen ook dienen als een frisse wind die u door uw huidige inrichting kunt laten waaien. Het verplaatsen van meubilair kan namelijk ook enorm veel doen voor een ruimte.

Stap 1: Bepaal waar de ruimtes voor dienen

Voordat u begint met het bepalen van kleurencombinaties en stijlen, is het belangrijk om te bepalen waar de ruimtes in huis voor gaan dienen. Wanneer u graag thuis werkt in de woonkamer, kunt u hier het beste direct rekening mee houden bij bijvoorbeeld de keuze voor een salontafel en bank. Ditzelfde geldt voor het wel of niet eten in de woonkamer. Iedereen heeft hierin zijn eigen wensen. Bepaal deze goed vooraf en houd hier rekening mee, zodat de ingerichte ruimte straks ook een fijn thuis voor u gaat vormen. Wanneer voor u de functie van de ruimte duidelijk is, kunt u verder naar de volgende stap.

Jori Mensana relaxfauteuil stof
Occhio exclusieve kantoorverlichting

Stap 2: Een lichtplan voor iedere ruimte

Zodra u duidelijk heeft waar de ruimte voor dient, kunt u gaan nadenken over het lichtplan. Dit hoeft niet enorm lastig te zijn, het is meer een logische lichtindeling voor de belangrijke plekken per ruimte. Wanneer u een kantoorruimte maakt is het bijvoorbeeld belangrijk lampen te plaatsen binnen het bereik van uw werkplek. Dit kunt u daarnaast ook doen voor alle donkere plekken in een ruimte. Wanneer hier ook dimmers geplaatst worden is de sfeer ook nog eens te regelen met één simpele knop of via uw mobiele telefoon. Wel zo makkelijk!

Stap 3: Een duidelijke plattegrond ontwikkelen

Een lichtplan wordt pas echt duidelijk wanneer u dit in een plattegrond weergeeft. Vaak is daar niet eens een 3D-tekening voor nodig. Een handgemaakte tekening van de mogelijke inrichting is al heel waardevol. U kunt dit natuurlijk van bovenaf tekenen, maar u kunt er ook voor kiezen om het vanuit uw eigen perspectief te tekenen. Speel met verschillende voorwerpen en maak vooral ook meerdere concepten om er zo achter te komen wat er nu echt het beste bij de ruimte past. Zo kom je er al snel achter wat de belangrijkste plekken per ruimte zijn en kunt u het lichtplan hier vervolgens, waar nodig, weer op aanpassen.

Stap 4: Uw stijl of wensen in kaart brengen

Het is voor velen vaak onduidelijk wat nu hun persoonlijke stijl is. Het is daarom belangrijk om in kaart te brengen wat mooi vindt. Dit kan gemakkelijk door het maken van een stijl- of moodboard. Verzamel zoveel mogelijk verschillende kleuren, patronen, vormen, stoffen, et cetera die u aanspreken. Vervolgens kunt u de voorbeelden elimineren tot de gewenste stijl overblijft. Let er uiteraard wel goed op dat alles goed bij elkaar past. Dit moodboard kunt u vervolgens gebruiken als leidraad voor de stijl van de ruimtes in huis. Zo blijft het voor uzelf duidelijk waar u naar zoekt.

Stap 5: De inrichting

Nu begint het echte werk, het daadwerkelijk inrichten van uw huis! Het is aan te raden om te beginnen met de vloeren en muren, dit is namelijk de basis van uw huis. Een kleine tip is om door het hele huis dezelfde vloer te gebruiken, hierdoor creëert u een meer ruimtelijk gevoel. Oogt een ruimte juist heel groot, dan is het uiteraard juist wel weer een leuk idee om met verschillende vloeren te werken.

Bij de aanschaf van uw meubels is het aan te raden om enkele kleuren uit uw moodboard in gedachte te houden. Passen de kleuren wel goed genoeg bij elkaar? Door het moodboard wordt dit al snel duidelijk. Natuurlijk adviseren de interieur specialisten van Hoogebeen Interieur u graag over meubels die goed bij uw persoonlijke stijl passen en kunnen ze u ook helpen bij een plattegrond of tekening. Daarnaast hoeft het uiteraard niet allemaal in een keer. Begin bij de basismeubelen als een bank en eettafel, de rest kunt u er stapsgewijs aan toevoegen. Zo heeft u genoeg tijd om de perfecte meubelen uit te zoeken en zo een voor u perfect interieur samen te stellen.

Interstar design meubel 217-06
Nieuw bij Hoogebeen